مكانيسم توسعه پاك نيروگاه برقابي ارس (قره‌چيلر)

اهداف طرح

انجام اقدامات لازم جهت اخذ گواهي‌هاي كاهش انتشار گازهاي گلخانه‌اي مربوط به نيروگاه برقابي ارس تحت مكانيسم توسعه پاك پروتكل كيوتوي كنوانسيون تغيير آب و هواي سازمان ملل متحد و فروش تضميني آن‌ها و مشاركت در درآمد حاصل از فروش اين گواهي‌ها در دوبخش كلي 1- انجام مراحل اجرايي پروژه تا ثبت PDD در EB و 2- انجام مراحل پايش تا صدور گواه‌هاي كاهش انتشار تا 7 سال پس از بهره‌برداري از نيروگاه

سيماي طرح

CDM ساز و كاري از پروتكل كيوتو ميباشد كه كشورهاي در حال توسعه را در بر ميگيرد. بنابراين كشورهاي در حال توسعه ميتوانند با اجراي مكانيسم CDM به كاهش انتشار گازهاي گلخانهاي كمك نموده و از فوايد زيستمحيطي و اقتصادي آن بهرهمند شوند. بررسي پروژههاي CDM و نحوه تأمين مالي آنها نشان ميدهد كه با انجام اين گونه پروژهها علاوه بر كاهش انتشار گازهاي گلخانهاي، با توليد اعتبارات كربن و نقل و انتقال آنها، همكاري اقتصادي مطلوبي بين كشورها ايجاد ميشود. بر اساس سيماي مصوب مطالعات مرحله اول، نيروگاه برقابي ارس با ظرفيت حدود 130 مگاوات، شرايط اوليه برخورداري از منابع مالي مكانيسم توسعه پاك را دارد.

تاريخچه طرح

توسعه غير قابل كنترل صنايع، پخش مواد آلاينده و سمي، ضايعات و زباله هاي هسته اي، نزول باران هاي اسيدي، تخريب لايه ازن، گرمايش جهاني، انتشار روز افزون گازهاي گلخانه اي و غيره دورنماي نگران‌كننده‌اي از وضعيت زيست محيطي كره زمين و عواقب اجتناب ناپذير آن ايجاد كرده است كه به تبع آن سازمان هاي بين‌المللي از ديرباز تا كنون تلاش كردند تا چارچوبي حقوقي جهت ايجاد همکاري در جامعه جهاني براي کاهش اثرات سوء فعاليتهاي بشري بر محيط زيست کره زمين بوجود آورند. اين تلاش‌ها در نهايت موجب شد تا در سال 1992 به منظور مقابله با پديده گلخانه‌اي و گرمايش جهاني، كنفرانس تغيير آب و هوا تشكيل گردد و متعاقب آن در سال 1997 پروتكل كيوتو به تصويب برسد. پروتكل كيوتو تعهداتي به منظور كاهش انتشار گازهاي گلخانه‌اي براي كشورهاي توسعه‌يافته و صنعتي تعيين كرده است. در متن پروتكل، علاوه بر سياست‌ها و ابزار مالي، سه ساز و كار مبتني بر بازار به عنوان ساز و كارهاي انعطاف‌پذير نيز در نظر گرفته شده كه شامل تجارت بين‌المللي نشر (ET)، اجراي همكاري مشترك (JI) و ساز و كار توسعه پاك (CDM) مي‌باشند.

اهم اقدامات انجام شده در اين طرح

محاسبه فاكتور انتشار برق (EF)؛ - تهيه گزارش ارزيابي مالي با رويكرد مكانيسم توسعه پاك جهت ارائه به نهاد عملياتي منتخب (DOE)؛ - تهيه سند طراحي پروژه (PDD)؛ - اخذ تأييديه مرجع ملي منتخب (DNA)؛ - دريافت تأييديه از نهاد عملياتي منتخب (DOE)؛ - ثبت پروژه در هيئت اجرايي سازمان ملل (EB)

نتايج بدست آمده

با توجه به ثبت اين پروژه در هيئت اجرايي سازمان ملل و همچنين با توجه به اينكه ميزان انرژي نيروگاه برقابي ارس برابر با 862 گيگاواتساعت مي باشد پس از بهره برداري از اين پروژه، ميزان كاهش انتشار CO2 معادل توسط اين نيروگاه حدود 620 هزار تن بوده كه (با فرض CER معادل 7 يورو به ازاي كاهش هر تن CO2) درآمد ساليانه‌اي معادل 4.3 ميليون يورو حاصل از فروش گواهي‌هاي كاهش انتشار براي اين نيروگاه حاصل خواهد شد.